Страници

12 април 2013

Бугаца

       Ех, тази  Бугаца...
     Не се стърпях и  направих тази гръцка баница. От много време не бях правила сладка баница и като по поръчка дойде предложението на Ирма, с благодарности за споделената рецепта. Още със заглавието бях пленена и въпреки, че нямам мастикс /не го бях чувала даже/ реших да пробвам. Намалих съставките, заради размерите на тавичката ми.

      Необходими съставки:
за квадратна форма тава с размери 20/20 см
200 г тънки кори за баница
60 г краве масло

за крема:
0,500 л прясно мляко
100 г грис ( 3/4  ч.ч. )
100 г захар ( 1/2 ч.ч. )
1 прах ванилия
1 с.л. краве масло

пудра захар за поръсване

      Начин на приготвяне:
     Пригответе крема, като към кипналото мляко със захарта и ванилията, добавяте на тънка струйка грис, с непрекъснато бъркане.
     Намажете тавата с масло. Сложете две кори и намажете с разтопеното масло и още две, масло,  докато свършат корите. Те трябва да излизат от тавата. 
    Излейте крема и загладете. Покрийте с висящите кори, така че да не остане непокрит участък. 
       Изпечете до златист загар. Охладете и поръсете с пудра захар.

 На нас ни беше сладко, да Ви е сладко и на вас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар