Страници

26 март 2013

Виенски кифли

      Няма никакво съмнение, че двете ми ангелчета заслужават ангелска закуска. Нежни
 и уханни, те са добър старт на деня, придружени от чаша топло мляко.
      Знам рецептата от много години, но защо съм чакала до сега да ги направя - не знам.
      Да, те са! Виенските кифли на Наталина. 
      Много бързо замесих тестото, получи се хубаво. Спазих точната рецепта и указания. Много исках да пробвам  техниката за разпъването с пръсти. Не знаех какво да очаквам. Оказа се изключително приятно и лесно, да се работи с това тесто. Аз ги направих без пълнеж, исках само вкус на масло да се усеща, така както са в оригинал виенските кифли.
      Пиша рецептата и указанията на Наталина без да променям нищо.

      Необходими продукти:
175 мл мляко
1 жълтък
70 г разтопено  масло
щипка сол
настъргана лимонова кора(по желание)
400 г брашно
60 г захар
1ванилия
 1/4 прясна мая

      Начин на приготвяне:
По желание може да сложите пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж.
Измесвате гладко тесто( и оставяте поне 1 час да втаса на топло.
Втасалото тесто разделяте на 12 топки.
Всяка топка разтегляте с пръсти, докато получите продълговата мекичка.
Завивате като пуричка (по желание в средата може да сложите една ч.л  пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж), но оригиналните виенски кифли са без пълнеж. После огъвате готовата пуричка на кравайче.
Слагате на покрита с хартия за печене тавичка и оставяте още около 20-30 мин да втасат. Преди печене намазвате с разбития белтък и поръсвате с мак. Печем на 160-170 градуса за около 15 мин. до почервеняване. 

Добър апетит! Готовите кифлички са леко сладки и меки - поднасят се разполовени и намазани с масло и конфитюр по желание!

Няма коментари:

Публикуване на коментар