Страници

29 юли 2013

ÇITIR BÖREK или Хрупкава баница със сирене и газирана вода

     Не мога да не споделя тази рецепта за хрупкава баница с вас, тя е много известна в съседна Турция! Не само е много вкусна, но и много интересна за направа. Именно съчетанието на тънки и дебели кори я прави много по-различна от другите баници, които са много повече от 101. Както се досещате вече, още щом ми довериха тайната и запретнах ръкави, но преди това бягах до магазина, за по-стройна фигура и за някой продукти.
     Тази баница много се доближава до вкуса на домашната бабина баница, корите за която тя правеше сама.





     Необходими продукти:
ръчно точени кори за баница - 3бр - дебели и кръгли
фини листове кори за баница - 12 бр - тънките
сирене
75 г краве масло или маргарин 
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. газирана вода



     Начин на приготвяне: 
     В купа смесете разтопеното масло, олиото и газираната вода. Разделете на две дебелите кори с нож. На покривка (Може да използвате правоъгълна тава и да навивате в нея. ) сложете една тънка кора, намажете от маслената смес с помощта на четка и върху нея надиплена половинка от дебела кора, така че да покрие навсякъде  тънката. Намажете и нея с мазната смес, захлупете с втора тънка кора, която също се намазва с мазнина. В края на дългата страна сложете натрошено сирене. Навийте на руло с помощта на постелката или покривка. Наредете рулата в тава за печене, като оставяте разстояние между тях и намажете отгоре всяко с мазната смес. Приберете в хладилник за не по-малко от 2-3 часа, най-добре за една нощ. Изпечете в силно нагрята фурна на 200 Ц до златист загар.
     Ако искате баница да омекне я напръскайте с вода и покрийте с кърпа. Може да я задушите и с найлонов плик или хартия.


    Важно: на снимките, които показват начина на подреждане на корите е използвана цяла ръчно точена кора и затова изглежда толкова надиплена, но става прекалено дебело. Много зависи каква марка кори ще се използват! Съветът ми е да се следват горните инструкции, а именно между два тънки листа да се постави половин ръчно точена кора за баница.
      Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар