18 април 2013

Царство на пеперуди, млечни бисквити и едни солени кифлички с кашкавал

      Всичко започна от гледането на една портокалова кора, която почти ежедневно политаше в боклука. Запитах се какво приложение мога да и намеря,  като текнаха идеите, та вече втори месец не ме пускат.

  
    От кори на портокали изрязах с формичка от комплект за пластелин пеперуди, които използвах за различни домашни декорации.


    От там идеята за апликиране с плат, като занимание с голямата дъщеря и за забавление на малката. Добавихме и букви, като карах детето да подрежда парченца изрязани ленти. Сега работим по направата на цялата азбука, за да ги ползваме за съставяне на срички, после и на думи. Работата е в екип, идеите може да се каже че са общи. Но тях в продължението, по-късно.
      Но покрай всички тези занимателни, забавни и изморителни занимания се огладнява и нали сме красиви като пеперуди какво ли може да измислим за похапване - същото. То пак ще е занимание за мама и дете, даже с образователно-трудова изгода - става за ядене, за разлика от показаните вече идеи за ползване на формичките за сладки. И същите този път по предназначение. Нали моите играчки ( кухненски принадлежности ) стават за игра, защо и детските да не стават, още повече, че пластелин сега нямаме. Вкарахме в действие една детска формичка от комплект за пластелин на децата. 
     Замесих тесто - не какво да е, а за млечни бисквити, видяни в темата на Лабрекс. Знаете къде да я намерите при нужда, аз току що си я записах да ми е под ръка. Разточих и нарязах с голямата форма, за да прецизирам разстоянието между сладките, че се надуват при печене. После  детето потапяше детската формичка в сухо какао и оставяше отпечатък. Малко ги забравихме във фурната, но нали има и една друга помощница, добиха един по-особен цвят от долната страна, та се наложи на част от бисквитите да приложим техниката слепване с мармалад, но според думите на каката, станало така, понеже на малчо и се хапвали мекички. Вие знаете ли, че след като се слепят бисквитите с мармалад омекват? Щото аз не знаех, ама ми беше обяснено. :)

Млечни бисквитки

 500 г брашно 
 200 г захар
 1 пак. ванилова захар 
 100 г маргарин 
 1 яйце
 80 мл прясно мляко 
 1 бакпулвер

      И нали е хубаво времето, как да изнесем пеперудите от вкъщи, ще литнат преди да ги хапнем, затворихме ги в буркан и хайде с нас.:)

   
   Този текст стана много дълъг, но да си направим пикник и на другия ден. Децата като се наиграят и  огладняват. Трябва да носим нещо в чантата, да наредим на масичката да е красиво, че те нали се момиченца, да им остане нещо в главиците. Изненадата беше само в пеперудите на сламките и млечния шейк, защото другото бяха го виждали на закуска.


Солени кифлички с кашкавал

1 ч.ч. грахам брашно
1 ч.ч. бяло брашно ( може и още за намесване)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 ч.ч. настъргано сирене
масло , колкото орех( може и без него)


     Содата се гаси в кис.мляко и в купа се разбърква с настърганите  сирене и кашкавал. Добавят се брашната, като се замесва мекичко тесто. На набрашнен плот се разточва тесто, разрязва се на 16 триъгълни парчета и се навиват кифлички. Пекат се.

 Млечен шейк с ягоди и банан
 За три порции:
един банан
няколко ягоди
2 ч.ч. прясно мляко

Няма коментари:

Публикуване на коментар