21 март 2013

Боб... ама какъв!

   Всеки си има някаква тайна за готвенето на боб. Рецепти хиляда и една. А може и повече да са, не знам.
   Чувала съм, че вкусният боб се получава в зависимост от броя и избора на подправки. За мен най-вкусния боб си остава този на моята баба, сготвен на печка на дърва в лятната кухня, в старата къща, с няколко свежи подправки откъснати от градината, завързани на малко кокетно букетче с конец и пуснато в къкрещия боб, който е забравила, улисана в правенето на някоя туршия. Но да се върна на темата след това много мило за мен лирично отклонение.
   Ах, тези американци... Не знам дали те са чували за теорията за броя и вида на подправките, но определено си имат тяхна теория за броя и вида на бобовите зърна. Да, имат и то доста добра теория. Събрана в пакетче, с рецепта на гърба. Всичко казано до тук имаше за цел да ви подготви за това:



      Та така... Боб-боб, ама какъв? Супа от 15 вида бобови зърна. Вероятно някоя умна глава се е лутала между избора от кой боб да сготви / има толкова много видове/, но иска да опита от всички. А много ми се иска да е някоя подобна приказка, като тази за бедната и умна Езо и турската Езогелин чорба /Еzogelin corbasi/. С голямо любопитство разглеждах съдържанието на пакета. Като че ли бяха скъпоценни камъни. Имаше бял едър, среден и дребен боб, кафяв, шарен /тук имаше в различни окраски/ и много дребен черен боб, зелена и жълта леща /по-късно в проведеното от мен разследване и ограмотяване се оказа, че това е белен зелен и жълт грах/, нахут. На мен лично ми бе много трудно да ги докарам до 15, но това вероятно е защото нямам кой знае какви познания за бобовите култури. Затова реших да се информирам по въпроса, като разгледам Ingredients на пакетчето. Та там са изброени следните видове /изписвам както са дадени там и няма да превеждам, че не се знае какви  ще ги докарам на български/: northern, pinto, large lima, yelloweye bean, garbanzo, baby lima, green split pea, kidney, granberry  bean, small white, pink bean, small red, yellow split pea, lentil, navy, white kidney, black bean.


    Не я направих по рецептата на опаковката, понеже съм на 90-дневната диета, а си я съобразих с режима. Но ще ви представя в оригинал рецептата така, както е указано на пакетчето.



                                                                           15 Bean Soup


   You will need:
1 lb. of ham, ham hocks, of smoked sausage
1 cup onion, chopped
1 14.5 oz. can diced tomatoes
1 tsp chili powder
Juice of 1 lemon
1-2 cloves garlic, minced
   
   Cooking Instructions:
   Soaking: Place beans in a large pot, cover with 2 quarts  of water. Allow beans to soak overnight, or at least 8 hours.
      1. After soaking, drain water, add 2 quarts of water meat.
      2. Bring beans to boil, reduce heat and simmer uncovered for 2 ½ hours.
      3. After simmering, add onion, tomatoes, chili powder, lemon and garlic. Simmer for another 30 minutes.
      4. Add contents of ham packet 1 to 2 minutes before cooking is completed. Salt and pepper to taste.

Note: Dry are raw agricultural product. Although we carefully clean there beans, stones, and debris may be present. Soft and rinse beans prior to cooking. Depending on water hardness, cooking time may need to be increased.
                                                                   

   Супа15 боба

 

   Необходимо ви е:
1 либра шунка, свински ребра или пушени наденички
1 чаша нарязан лук
нарязани на кубчета домати /указаното по рецептата количество е непонятно за мен/
 "Колкото до 1 14.5 oz.can -означава 1 кутия от 14,5 унции,ако 1 oz = 28.3495 g Т.е. 14,5 унции са около 400 гр."(това ми написа Бети в коментарите към публикацията, много и благодаря)
1 ч.л. чили на прах
сока на 1 лимон
1-2 скилидки чесън, пресован.

   Инструкции за готвене:
   Накисване: Изсипете бобът в голяма тенджера, покрийте с 2 части вода.Оставете боба цяла нощ или поне за 8 часа.
1. След накисването, изсипете водата, добавете 2 части вода и месото.
2. Кипнете боба, намалете температурата и гответе без капак  2 часа и половина.
3. След това добавете лука, доматите, чилито, лимона и чесъна. Гответе още 30 мин.
4. Добавете съдържанието на шунка пакетчето  и след 1-2 мин. изключете огъня. Сол и пипер на   вкус.

Забележка: Сухи сурови селскостопански продукт. Въпреки, че ние внимателно почистваме  боба, могат да присъстват камъни и отломки. Изплакнете бобът преди готвене. В зависимост от твърдостта на водата, може да се наложи да се увеличи времето за готвене.



   Когато изсипах боба в тенджерата, падна едно хартиено пликче с аромат и вкус на шунка. Не я ползвах, само защото не си падам по такива вкусови добавки. Предпочитам тези от природата, а не от химическата индустрия. Но така е, като не знаят американците коя подправка  се слага на боб. Много харесвам това на американците, че на всяка опаковка на храна има посочени съставки, хранителна стойност /доста изчерпателна, и придружена с рецепта/. С тези обяснения и дете ще сготви.
   В крайна сметка и без история, но с доста дълъг разказ бобената супа се получи доста вкусна. И как няма да е, когато имаме 15 причини да е такава.

1 коментар:

  1. Лидия, много се забавлявах от сутринта ...Да, с тези инструкции ми се струват прословути..., не знам защо,но се сетих за онова дело, спечелено от една американка, заради липса на указания, че НЕ трябва да се пъха куче в MW да се суши....:)Звучи като виц, но ми говори много неща за мисленето им...
    Колкото до 1 14.5 oz.can -означава 1 кутия от 14,5 унции,ако 1 oz = 28.3495 g Т.е. 14,5 унции са около 400 гр. Аз за по лесно закръглям до 30

    Ще опитам-не знам дали ще намеря 15 вида, но със сигурност ще използвам по различен начин на приготвяне.
    Беше ми приятно!
    Желая ти хубав пролетен ден!

    ОтговорИзтриване