05 април 2013

Кебапче на клечка

   

   Не знам как се роди  идеята за кебапче на клечка. Всъщност знам, не е нещо гениално, но дървените шишчета и каймата се оказаха по едно и също време в кошницата за пазаруване, както се казва, намериха се взаимно. Реших да провокирам децата, да им грабна интереса и да вземат да хапнат нещо солено с месо, различно от сурови моркови, които са на мода напоследък ( да ми има човек проблема, а?). Отказват любими им до този момент храни, откриват нови такива. И те като майка си искат да опитват нещо ново и различно. По-скоро с времето се променят както физически, умствено, емоционално, така променят и вкусовите си предпочитания.
      Като се замисля, в това отношение се надявам винаги да си остана дете, но само в тази част, в която малчуганите се развиват  умствено и емоционално, за физически полагам доста големи усилия  в обратна посока, към намаляване на размерите.
     Рецептата е изцяло съобразена с моя режим на хранене и е подходяща за спазващи 90-дневната диета или принципите на разделното хранене. 


      Необходими продукти:
1 кг мляно месо (свинско или кайма)
1 глава лук
 свежи подправки - магданоз и джоджен
1 к.л. червен пипер
1 к.л. кимион
1/2 к.л. чесън на прах
 морска сол и черен пипер
      Начин на приготвяне:
Нарежете на много ситно лука и свежите подправки. В купа омесете каймата с всички подправки. Оформете каймата с форма на кебапче и промушете с дървено шишче. Изпечете на плоча или грил тиган. Поднесете с подходяща гарнитура.
                                                                                                                           Добър Апетит!

       Съвети и препоръки:
1) Преценете дали няма да ви се пръсне каймата. Аз ползвам само една, с постоянно качество и  знам какво мога да постигна с нея. Ако това се случи винаги може да добавите яйце, хляб и да спретнете едно обикновени кюфтета. 
2) Опитайте за подправки, добавяйте, намалявайте или заменяйте такива, според вашите вкусове. Не се колебайте да ползвате джоджен и в други ястия освен боб. Може да се изненадате приятно, ако го харесвате по принцип.
3) Не се заблуждавайте, клечката може да служи само за привличане на вниманието, въпреки че при мен помогна в обръщането при печене и ги хапнахме от нея.
4) Могат да се приготвят, съхранят в хладилника и изпекат преди сервиране.
5) За мен поднесох с гарнитура от задушено червено зеле, за останалите картофено пюре и настъргани моркови със зехтин и сол подправени.
 
       Децата се впечатлиха. Мъжката част каза, че може и без нея, но не му пречи, а аз се позабавлявах.:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар