11 май 2013

Усукано руло от тесто и шоколад с мраморен ефект

     Изненадайте семейството си приятно, като им приготвите това прекрасно руло за Великден.




     Необходими продукти:
1/4 ч.ч. захар кристална
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
25 г меко масло
1/4 кубче мая
малко сол
1 ванилия
брашно за меко и еластично тесто
50 г черен шоколад
3 с.л. течен шоколад
сладко от ягоди
пудра захар за поръсване




     Начин на приготвяне:
     Разбъркайте затопленото мляко със захарта и разтворете маята, оставете на топличко да се активира. Към брашното добавете активираната мая, яйцето, маслото, ванилията и солта. Замесете хубава гладка топка и я оставете да втаса покрита с кърпа.
      В това време разтопете шоколада и добавете към течния шоколад. Разбъркайте добре.
      Разточете втасалото тесто на правоъгълник с дебелина около 1 см. Равномерно разпределете шоколадовата смес по повърхността. Хванете дясната страна и загърнете към средата на правоъгълника, след това и лявата по същия начин. Сгънете още един път, похлупете едната половина върху другата.
      Получения правоъгълник разточете и сгънете още веднъж по горния начин, без да мажете с нищо. Разточеното тесто нарежете на ивици с дебелина 1-2 см. Усучете отделните ивички и ги подредете в тава с хартия за печене една до друга. Покрийте тавата и оставете още 20-ина мин.
      Печете в предварително загрята на 180 град фурна, приблизително 15-20 мин до златисто. Готовият горещ блат пренесете на плот заедно с хартията, намажете с конфитюра и завийте на руло, като си помагате с хартията, т.е. рулото трябва да остане завито и стегнато с хартията. Оставете да се охлади няколко часа, от време на време може да го обръщате, за да запази кръгла форма. Разрежете след няколко часа.
      Напудрете го като за спектакъл!                                                           



Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар