29 май 2013

Голяма палачинка със спанак

     Преди време прочетох, че съзерцаване на зелен предмет успокоява уморените очи. Направих си огромен цветен кът и винаги, когато ми ставаше уморено, взимах кафето и водех очите да отморят. После вече отпочинали ги пращах да поработят върху някоя книга и там откривах много интересни неща. И сега имам цветен кът, макар и малко по-различен.
     Имаше книга, която от една страна исках да прочета, от друга ме беше страх, защото има неща, които нямат обяснение и са извън някой общоприети стандарти. В случая, любопитството не уби котката. Книгата за Ванга. Едно доста старо издание, което исках да прочета още като дете. Прочетох я като по-голяма, преди 10 години. Доста неща ще запазя за себе си от написаното в книгата, но ще споделя, че от Нея научих да уважавам тревичките не само като гледка, а и като храна.
     Това  е рецептата за голяма палачинка с коприва, ако имах коприва изобщо нямаше да се замисля да я използвам, но за голямо мое съжаление имам спанак, но щом е зелено е моето.




     Необходими продукти: 
1/2 купа пресен почистен и нарязан на ситно спанак
3 яйца
чесън на прах
1 главичка стар лук( според оригинала пресен)
1 ч.ч. прясно мляко -  200 мл 
2 к.ч. брашно приблизително
3 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
50 г кашкавал
100 г сирене

      


      Начин на приготвяне:
    Спанака се попарва в микровълновата за кратко. Охлажда се. В купа се разбиват добре яйцата. Прибавят се спанака, ситно нарязаните лук,  прясното мляко, олиото. Добавя се  брашното, разбърква се добре, подправя се със сол, черен пипер, чесън на прах на вкус. Сместа се изсипва в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Пече се на 200 градуса до зачервяване. Още топла палачинката се поръсва с настърган кашкавал и сирене. Навива се на руло с помощта на хартията. Охладено се реже  на парчета. 
                                                                                                                                    Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар