26 юни 2013

Рецепта за постно тесто с няколко приложения

 

                За тестото са ви необходими само няколко продукта:

2 - 2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. гореща вода
щипка сол
захар за поръсване



   
     Начин на приготвяне:
    Смесват се горещата вода с олиото, а брашното с бакпулвера и солта. Замесва се тесто, оставя се да почине за половин час. Не е необходимо да се меси, достатъчно е само да се събере на хубава топка,  но след престоя тестото става еластично. Печенето е на 180-200 Ц и за около 30 минути в предварително загрята фурна.
     От тук нататък може да процедирате с него, както намерите за добре и по свой вкус.

     Най-напред да започнем със солената част на рецептата - Тарталети със сирена



     Избора на солена плънка е според предпочитанията ви, аз избрах смес от сирене, извара, кашкавал, яйца, чесън. Добавих домат и маслина за цвят и аромат. След разточване на тестото се изрязват кръгове, които се полагат във форми за тарталети. Изсипва се част от плънката, не съвсем до ръба, нарязва се домата артистично, по канибалски, и маслинката да не се забравя,  изпича се на фурна.


    
    Как да приложим рецептата за един десерт, много популярен като галет и моето предложение за плънка?

      Разточете тестото на кръг, с диаметър не по-голям от 40 см. В средата подредете нарязани на полумесеци кайсии, поръсете със стафиди, микс от натрошени ядки и канела. По желание поръсете захар, количеството и зависи от сладостта на плодовете. Загънете краищата, така че да покриете малка част от плънката. Изпечете.
      Прекрасен се поличава сладкишът  с мармалад или различни видове плодови сладка.



     И да разкрием и една тайна - става и за крекери. Много - страшно много хрупкави! Пробвахме със семена и ядки, но според нашето крайно критично мнение, намазани със смес от подправки, ще са повече от прекрасни. И ако решите да поръсите с някое настъргано млечно произведение на хранителната промишленост, изобщо няма да съжалявате.
    Според източника, може да се използва за направата на пурички, онези вкусните сладки от едно време с мармалад, или дори за кифлички.
     Е, и ако това не е универсална рецепта - здраве му кажи!


 Източник: Опитай! Вкусно е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар