09 септември 2013

Турска баклава с фини кори

      Кой не е чувал за нея? Тя е толкова популярна, носи се като легенда. Разхождайки се и минавайки покрай малките баклаваджийници, всеки път автоматично завъртам погледа си към красивите сладки изкушения, които красят витрините им, наредени едно до друго като малки произведения на изкуството. Тайната на популярността на турската баклава се състои в разнообразието. Мои много любими са Сарай паша, Бурма и млечна баклава/Sütlü/, но като за начало направих стандартната с орехи, въпреки че за Турция за обикновена се смята тази с лешници, тъй като цената на лешниците е доста по-малка в сравнение с тази на орехите.




     Начин  на приготвяне:
за сиропа:
5 ч.ч. захар
5 ч.ч. вода
сока и кората на половин лимон

800 г тънки кори за баница
500 г масло или маргарин

200 г орехови или други ядки



      Начин на приготвяне:
      Количеството продукти е за правоъгълна тава от готварските печки.



      Пригответе сиропа като кипнете захарта, водата  и лимона и оставите да поври на слабо да се сгъсти. Охладете добре, горещата баклава се залива със студен сироп и се оставя да престои  и хубаво да попие сиропа. На следващия ден е по-хубава, консумирайте добре охладена.
    
   Разтопете маслото, намажете с него дъното на тавата с помощта на четка. Разделете количеството кори на две части. започнете да редите две кори, мажете с масло, пак две кори и масло докато свърши едната половина. По средата поръсете със счуканите орехови или други ядки. Продължете да редите корите по същия начин по две и мажете с масло. Накрая нарежете на правоъгълници или ромбове 4/4 см. Залейте с останалата мазнина цялата баклава и печете 40-45 мин на 180 градуса.



                                                                                                                                       Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар