24 март 2013

Овесени бисквитки

        Обичам овесени бисквити. Често правя бисквити за децата си и определено предпочитам да са придружени с полезни съставки. Търсейки, попаднах на тази рецепта, много ми допадна и реших да я направя, но нямах всички необходими съставки. Замених лененото семе със сусам, сложих само половин чаша стафиди, ползвах бяло брашно и обикновена захар. Останалото по рецепта. Направих ги, с каквото разполагах. Резултатът бе точно какъвто търсех - хрупкави, вкусни  и ароматни овесени бисквити.

         Исках да ги направя  в оригинал.  Още на другия ден си купих, пълнозърнесто брашно, ленено семе и стафиди. Но докато им дойде реда да ги направя (обикновено музата ми за правене на сладки и бисквити идва по никое време, когато магазините са затворени), нямах някои продукти, но с наличното се получиха тези на снимката. Бяха много хубави. Децата веднага ги нападнаха на следобедна закуска с чаша прясно натурално мляко, сервирани им на другия ден. Аз ги съчетах с чаша кафе.
          Ето какво сложих този път:



          Необходими продукти:
1 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. ленено семе
2/3 ч.ч.. пълнозърнесто брашно
1  ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч смес от равни количества зехтин, краве и фъстъчено масло
1 белтък (имах само едно яйце, а ми трябваше за намазването на плетеното хлебче, което правих същата вечер)
60 г захар
кората и сока на един малък лимон
есенция ром
          Начин на приготвяне:
       Смесват се хубаво всички съставки в купа. С мокри ръце се оформят топчета, които се притискат до възможно най-тънките плоски бисквитки. Подреждат се върху хартия за печене. Пекат се на 200 градуса до готовност.

 

1 коментар:

  1. Лидия, хубава импровизация!
    Определено са станали ароматни и вкусни!

    ОтговорИзтриване