03 април 2013

Капучино бишкоти със сушени плодове

     От много време се канех да направя  двойно препечени сухарчета, бишкоти, канточини или както там още ги наричат. Когато реших да потърся рецепта, първата която ми изскочи бе тази. После харесах още няколко, запаметих си и тях, докато реша коя точно да изпробвам. Вчера докато ги препрочитах, за да избера с коя да стартирам опитите и експериментите, избрах именно първата, така бе редно. Останалите по нататък, всяка по реда си, въпреки че като харесам нещо само него въртя, но това в много случай е и плюс, защото знаеш какво да очакваш и какво ще постигнеш. Но пък никога не е излишно да научиш някоя нова рецепта, да пробваш нова техника, да опиташ нов и различен вкус. Така мисля днес,когато съм вече пораснала, точно обратното на това, което мислех на 20 и отсега ми е интересно какво ли ще е след 10, 20 или 30 години, а ако е писано и много повече.
      Пристъпваме към изпълнение на рецептата. Имаме изненада. Някой ни е отмъкнал ядките от шкафа! Ами сега? Няма страшно, ще ползваме нещо, което този някой не харесва и ни е оставил, а другия път по старателно ще крием. :):):):):) Промените като продукти ще нанеса с червено в самата рецепта.  Спазих всички указанията на авторката за направата на бишкотите.
      Както и да е... Много съм доволна от крайния резултат. Приятно, много приятно. Аромата, който се носеше от тях, доведе всички в кухнята. Не е реклама, а истината. Още топли двете питки  бяха нападнати. Малкото човече идва 3 пъти за "Още дай". След второто изпичане не са така интересни вече за нея, но това има своите положителни страни - ще има повече бишкоти за родителските тела и повод да забъркам нещо друго за децата.
       Егоистична мисъл, с добри намерения!
     


      Необходими продукти:

100 г лешници ( 1 ч.ч. сушени смокини и микс от сушени плодове и ядки нарязани на ситно)
260 г брашно
200 г захар
½ ч.л. сода
½ ч.л. бакпулвер (1/2 ч.л.сода угасена в 1/2 ч.л. оцет)
½ ч.л. сол
½ ч.л. канела
¼ ч.л. карамфил (замених с какао, защото нямах)
60 мл еспресо или силно кафе /студено/(ползвах безкофеиново нес кафе, заради децата)
1 с.л. мляко
1 голямо яйце
Течна ванилия( ванилия прахче)
85 г шоколад  /шоколадов чипс/( забравих го)

       Начин на приготвяне:

       В купа се смесват всички сухи съставки. Към тях постепенно се прибавя смес от мокрите. Бърка се докато всичко се смеси. Прибавят се нарязаните парченца сушени плодове и ядки. Омесва се хубаво, за да се разпредели всичко навсякъде. Тестото е лепкаво, но ако го месите на ръка, а не с миксер не прибавяйте повече брашно. На набрашнен плот се разделя на две равни части. Оформят се  като салам и се заглаждат,така че  да няма остри ръбчета.  Поставят се в тава покрита с хартия за печене на разстояние 10 см един от друг. С ръка се притискат, за да се сплескат. Изпичат се в предварително загрята фурна на 180 С,на средна решетка за 35 мин, или докато образуват твърда коричка. Охлаждат се за 10 минути на решетка. Нарязваме охладените „хлебчета” на филийки с дебелина 2 см. Подреждаме бишкотите в тавата с едната отрязана страна на горе.  Изпичат се от едната, после от другата страна за по 5 минути на 150 С. Охлаждат се и се съхраняват в метална или пластмасова кутия с плътен капак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар