12 април 2013

Солени гевречета

      Не е много добре да се влиза в една тема на Бг-мама, защото там може да излезеш с поне 10 кг по-тежък, само от гледане. Като метне някой съблазнителна снимка, ходи после се оправяй сам. Така и сега, викайки неволята и с късмета на начинаещия, трябваше да променям, заменям, добавям(не разполагам с такива продукти) и т.н., за да  докарам гевречета поне на вид като на Катерина. И сега като видях, оставям вярна на себе си, пак нещо съм въртяла както не трябва, но много и благодаря за побутването.
      Получиха ми се много твърдички, хрупкави и вкусни, постарах се да са и много полезни. Тестото стана като пластелин, затова виках на помощ и 6-годишната си дъщеря. Тя оформя топчета, аз въртях гевречета,  че на нея и  било трудно. Кой играл, кой после ял?

"Какво каза, че си турнала тук? Пак да направиш."


         Необходими продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. извара
2-3 с.л. прясно мляко
30 г краве масло
3 с.л. ленено семе
1 ч.ч. фини овесени ядки
1 к.ч. царевично брашно
1 к.ч. грис

белтък от яйце за намазване 
морска сол за поръсване


         
           Начин на приготвяне:
        В блендер смиламе овесените ядки. Пресипваме в съда, в който ще замесим тестото. Преди време открих удобството да месиш в тефлонова тава и в нея бъркам всичко.
       Добавяме царевичното брашно и гриста. В блендера разбиваме изварата, млякото, яйцата, лененото семе и мекото масло. Изсипваме при сухите и замесваме тесто. Правят се топчета с големина на орех, оформя се фитилче и се завива на геврече. Намазват се с белтък и поръсват с морска сол. Пекат се предварително загрята фурна на 200 градуса.
                                                                                        Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар