10 април 2013

Забравените сладки с кокос и шоколад

  

     Тези сладки са най-прекрасните и стават любими на всеки, който ги опита. За тях не са нужно големи  кулинарни умения, но може да шашнеш всеки когото почерпиш с тях. Правила съм ги десетки пъти, в различни комбинации - с шоколадови и обикновени вафли, млечен и бял шоколад, различни ядки, а сега са с кокос. Освен продукти, за нея е много важно да спазиш правилно всички условия за приготвянето им. Четенето на тази публикация може да ви затрудни повече, от това да ги приготвите и почерпите с тях семейството и близките си приятели.
       Рецептата пусна преди няколко години съфорумката Котка и аз така  си ги знам.
                          
 Забравените сладки на Котка 
 Казват се така, forgotten cookies, не защото са открити в някой стар тефтер с рецепти, а просто заради техниката на печене, ето по-подробно:(източник: ВBC Good Food, много интересни неща си намирам там Smile)С черно написаното са моите вложени продукти, спазих всички правила за направата им.

2 белтъка (пише да са от големи яйца, моите си бяха средностатистически нашенски яйца, съответно не много големи, поради което малко намалих пропорциите при другите продукти, ще пиша в скоби) 2 белтъка
120 г захар (аз сложих 100 г) 1/2 ч.ч. захар
120 г орехи (аз сложих около 100 г пак) 1ч.ч. кокосови стърготини
150 г натурален шоколад (аз сложих около 120 г) 80 г черен шоколад
1 ч.л. течна ванилия (сложих малко по-малко) 1 прахче ванилия



Вечерта преди лягане включете фурната на 180º (ако е с газ на 4, а с вентилатор на 160º, давам вариантите защото е важно температурата на фурната да е правилната като я включвате, а после повече не се занимавате с нея).
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно започнете да добавяте захарта като продължавате разбиването, трябва да се получи лъскава и твърда маса.
Начупете (нарежете) на не много дребни парчета орехите и шоколада и внимателно ги разбъркайте с белтъка, добавете накрая и ванилията, пак разбъркайте леко.
Покрийте с хартия за печене голяма тава и с голяма лъжица сипвайте купчинки от белтъците. Няма смисъл да се стараете да са с правилна форма, чарът им е в небрежността. Smile
Аз нямам голяма фурна (и тава съответно), така че направих по-внушителни скалички в по-малка тавичка (15 броя ми се получиха). Важното е да има поне 2 см. разстояние помежду им (те не се надуват много, но все пак да не залепнат една за друга).
Най-важният момент: изключете фурната, сложете тавата вътре и си лягайте да спинкате. На сутринта ще намерите опечени сладки. Това, разбира се, е в кръга на шегата, макар и да е най-удобно като начин на действие, аз така и направих. Но можете и през деня да си ги опечете, стига да ги "забравите" за поне 3 часа в изключената фурна, без да я отваряте и пипате. 
Много сполучливи сладки, технически погледнато са целувки, но не са сухи, твърди или хрускави, макар и така да изглеждат, а са мекички и топящи се, вътре шоколадът си остава размекнат, само орехите леко покрупкват и въобще .... супер.  Very Happy

Няма коментари:

Публикуване на коментар