04 април 2013

Сhocolate crazy cake с много портокалов вкус

     

 Тази рецепта я знам от няколко години, от готварския на бг-мамма, правила съм я без заливка, ползвала съм я за платка в торта, за направата на пастички в постен вариант. Сега претърпя и тази метаморфоза  за наше добро. Не знам кой  е пуснал рецептата, да е жив и здрав, и  да приеме моите благодарности.

 Сhocolate crazy cake

2 2/3 чаши брашно
2 чаши захар (аз слагам половината)
6 с. л. какао
2 ч. л. сода
1 ч. л. сол
2/3 чаша олио
2 ч. л. ванилия (аз слагам едно пакетче суха)
2 с. л. оцет
2 чаши вода
В тавата, в която ще се пече сладкишът, се смесват сухите съставки, заливат се с мокрите, разбърква се с вилица и се пече.
Отгоре може да се намаже с шоколадова глазура от:
1 чаша пудра захар
50 г масло
1/4 чаша прясно мляко
какао
    
          Исках  шоколадов сладкиш, с  много наситен портокалов вкус, по- много и от двете. Аз си го представих точно така и мисля да не го правя скоро, че изкушение е голямо. Не, че не хапнах и то доста, но ако случайно ви остане,...Това единствено ще доведе до увеличение на телесното тегло. 

     Сладкиша става много голям, затова направих половин доза и добавих настъргана портокалова кора и есенция. Намазах с крем, по рецепта на Лабрекс от Бг-мамма, като ползвах нейните бележки и направих в бърз вариант, заменяйки лимона с портокал. Ще напиша рецептата, така както аз съм процедирала.

Портокалов крем

2 портокала
2 яйца
50 г захар
30 масло

      Отцедения портокалов сок и настърганите кори, смесих с разбитото яйце и захар, добавих маслото. Сварих на котлона и с непрекъснато бъркане, до желаната гъстота. Намалих захарта защото портокала не е толкова кисел, а него увеличих за наситен портокалов вкус, целях  не толкова гъста консистенция. След изключване на котлона и спиране на бъркането отстранявай съда от горещото място, има опасност да се пресече. Това последното за мен, не че не го знам, но като го напиша мога и да го запомня, току виж го приложа в действие.

    Не минахме без някой технически трудности. Устройствата отчитащи резултата от експеримента бяха на различно мнения. Устройство номер 1 отчете крема за излишен; устройство номер 2 отрази наличието на настърганата портокалова кора в крема за твърде непривлекателна , да си го кажем отблъскваща съставка, като много сериозно и нравоучително бе посочена, за такава която не се яде; номер 3 съвпада с ръководителя на експеримента, той естествено напълно подкрепя всяко едно свое решение и остана напълно задоволен, преситен от резултата; устройство номер 4 бе заинтригувано от това в чинийката и опустошаването му, отколкото в опити да говори каквото и да е, разбираемо или не за нас :):):):).
         Съвети към номер 3: 
1)  Другия път направи само кейка.
2) Отделно направи крема и недей да те мързи толкова, всеки може да си го намаже сам, ако му е воля.

Няма коментари:

Публикуване на коментар