19 май 2013

Пълнени тикви с кафяв ориз, нахут и барбуния

     


       Край на диетите...
       Или поне за сега...
       Вероятно на есен с песен...
       90-дневната диета и аз



     Определено комбинацията на ориз и бобови няма да допадне на мнозина от Вас, но за мен лично е едно много добро предложение. Едва ли може някой да го нарече калорично, имайки  в предвид количеството и разнообразието на вложените продукти. Идва лятото, време да се погрижим за хубавата талия и за по-доброто самочувствие.
     В летните горещини предпочитам леки зеленчукови ястия, които да са достатъчно питателни и витаминозни, да могат да се хапват студени и не на последно място - да хващат окото.
      


Необходими продукти:
6 бр тиквички
1/2 ч.ч. кафяв ориз
1 ч.ч. сварен нахут
1 ч.ч. сварен боб барбуния
3 големи глави лук
2-3 скилиди чесън
 2 домата
джоджен, магданоз, копър
сол, черен и червен пипер
растително олио



Начин на приготвяне:
     Отрежете капачета на тиквичките. Издълбайте вътрешността им с лъжица. Нарязаният лук и чесън задушете в малко олио, добавете ориза, нахута, боба и останалите подправки, долейте с 2 ч.ч. вода. Пълнежа трябва да стане почти сух, тогава е готов и махнете от котлона. Напълнете тиквичките, захлупете капачетата и изпечете до желаното омекване на тиквите в  умерена фурна. Сол и пипер на вкус.
     Поднесете със зеленчукова свежа салата за гарнитура.
     От издълбаните тиквички направете една хубава крем супа от равни количества лук, картоф и тиквичка. Подправете със сол, черен пипер и няколко капки зехтин и лимонов сок. Поднесете охладена с много копър и лимон.

Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар