17 юни 2013

Рататуй

    Имате ли идея Google колко много рецепти за Рататуй знае? И истории - всичките интересни. А за снимки да не споменавам. Много пишат и жените, и мъжете за тази френска невзрачна манджа, колко прилича на нашия гювеч и от толкова четене и разходки в чуждите кухни, накрая като влязох в моята кухня истината се роди, някъде там по средата. Имаше на кого да се доверя, но с всеки следващ коментар, интереса растеше все повече и повече се амбицирах, да опитам най-доброто.


     И чисто по женски подхождайки към темата за суетата, реших, че ще се занимая с красотата на ястието, но да не пречим на вкуса. И така, това е моят Рататуй и колко е истински и вкусен ще чакаме някой да ни каже. Вярно, че е доста пипкаво и ще ви отнеме поне час за приготвянето, но не всеки ден готвим по френски.



      Необходими продукти:
2 глави лук
5-6 скилиди чесън
1-2 тиквички (около 500 гр)
1-2 патладжана
5-6 червени чушки
4-5 домата
1  ч.л. суха мащерка
китка пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус
зехтин/олио/

       Начин на приготвяне:
   Патладжаните и тиквичките се нарязват на кръгчета. Посоляват се. Оставят се да се отцедят. Чушките се почистват от дръжките и семената. Запичаме на тиган с малко зехтин първо патладжаните, за кратко от две страни и изваждаме в друг съд, следват тиквичките, после чушките - от две страни. В същият тиган запържете в малко зехтин ( в повече е винаги по-вкусно, затова количеството, според предпочитанията ) лука нарязан на полумесец, чесъна и доматите на кубчета, на които предварително сте отстранили люспите. Да се сгъсти сосчето, но не много, ще има допълнителна термична обработка. Подправете с черен пипер, сол и мащерката. В тавичка за печене изсипете доматения сос и върху него подредете зеленчуците ветрилообразно, като ги редувате - патладжан, тиквичка, чушки. Запечете за 20 мин в предварително загрята фурна. Поръсете с нарязания пресен магданоз.
      Поднесете с вкусни питки и имате невероятен обяд или вечеря и единственото, което мога да ви пожелая е :
Bon appétit.

Няма коментари:

Публикуване на коментар