08 април 2013

Ябълкови балкавички и Банички с извара и ябълки

      От доста дълго време опитвам  с едно завъртане в кухнята да свърша максимално много неща. Харесвам мултифункционалната техника и пособия, разглеждам и себе си като такава. С минимални усилия и за най-кратко време да изпълня всички поставени задачи. Това ми е професионално изкривяване и да не губя тренинг сега практикувам в кухнята, все пак имам едни малки сладки опитни зайчета, на които не знам, какво ще хареса. Затова смело експериментирам, творя, в малки количества, че ако не се хареса ще трябва да му се мъча сама.
      Преди няколко дни някой подсети за ябълков щрудел или ябълкови банички. Всеки ден давам плодове на децата си, но като че ли малко им омръзнаха /сега рупат моркови/, ги добавям в десертите. Безспорно пресните плодове и зеленчуци са много полезни, но и след термична обработка има полза от тях, търся баланса. Отворих снощи хладилника и от това, което се намираше там сътворих:

  Ябълкови баклавички



 Банички с извара и ябълки
       


      Необходими продукти:

16 тънки кори за баница - 10 бр за 20 баклавички и 6 бр за 12 баничките

 Сироп:
1, 5 ч.ч. вода
3 с.л. захар
резен лимон

 Ябълкова смес:
2 ябълки
3 бишкоти смлени на галета
1 с.л. захар
1 ч.л. канела
      
 Допълнителни продукти за баничките с извара и ябълки:
1/2 ч.ч. безсолна извара
1 яйце
1 с.л. захар

олио за намазване

Начин на приготвяне: 
      Настържете ябълките. Към тях добавете галетата, захарта и канелата. Половината от тази смес използваме за баклавичките,  в друга добавяме извара, яйце и захар.
     Разрязваме корите на две, през средата по дължина. Поставяме по една супена лъжица ябълкова смес на половин кора и навиваме на ролце. Навиваме всичките, подреждаме в тава в/у хартия за печене.
       На половин кора в единия край сипваме супена лъжица изварена смес, сгъваме на две и по дължина нагъваме на триъгълник. Подреждаме в тавата при ролцата.
Намазваме с олио  от двете страни( с повечко олио по-хубаво). Печем докато хванат хубав загар. 
      От захарта, водата и лимона кипнете сироп. Изстиналите ябълкови баклавички заливаме с топъл сироп. Поднесете студени. 
      Ябълковите баклавички са доста добър фалшив вариант на баклава, когато не искаме да ползваме ядки, един вид диетични. Подходящи за 90-дневната диета.


Няма коментари:

Публикуване на коментар