08 април 2013

Питки с кайма и кашкавал / Питки с лук, гъби и спанак

    Така се случва доста често - те хапват едно, аз друго. Това е въпрос на личен избор и съображения. Случва се да посегнат на моето, но и аз не оставам по-назад, стига да ми е по правилата на 90-дневната диета. Лично за мен, техния месен вариант не може да стъпи на малкия пръст на моите разкошни питки с лук, гъби и спанак.


 Питки с кайма и кашкавал


Питки с лук, гъби и спанак



Тесто:

брашно
1/4 кубче мая
250 мл топла вода
1 к.л. сол
1 с.л. петмез/мед/
1 с.л.олио


        Плънка 1 -  5 бр : кайма 150г, кашкавал 50г, подправки/шарена сол. Смесете.
      Плънка 2 - За 2 бр : глава лук, 2-3 гъби, 1 шепа пресен спанак, червен пипер, магданоз, копър, черен пипер. Задушете в малко олио почистените и едро нарязани зеленчуци за кратко. Добавете подправките. Оставете плънката да изстине.
    От всички продукти замесете тесто. Само половината от него ползвах за посоченото количество плънки  (Другото замразих във фризера, за играта "Бързи, смели, сръчни"). Приготвих плънките. Разделих тестото на 7 топчета, разточих тънки кръгчета. Във всяко кръгче поставих плънка и разнесох, за да се получи по-малко и захлупих частично с надипленото тесто. Времето за втасване на тестото е времето за направата им, колкото по-малко е то, тe са по-тънки и хрупкави, изпечени в предварително подгряна фурна. Ако искате да са меки, поставете в студена фурна и тогава включете да загрява.
       Изпечете и в добра компания хапнете!
       
                                                                                                                               Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар