27 април 2013

Един въглехидратен ден...

     В ровене и търсене на рецепти подходящи за 90-дневната диета, попаднах на Френска селска супа. Направих я, но като съставка имаше бяло вино. Спазих рецептата по всички правила, но киселия вкус от виното не ни допадна. Съпругът ми, то милото, изрази мнения по въпроса :
- Другия път пак я сготви, но виното налей в чаша.
      И за да не ме обвиняват, че не слушам какво ми се говори, сега без вино в супата и с 4 вида лук, изпълнявам!

 Лучена супа 



        Необходими продукти:
4 скилидки чесън
3 глави стар лук
2 стръка пресен лук с перата
1 стрък праз лук
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. суха мащерка
магданоз
олио, сол, черен пипер

       Начин на приготвяне:
      Измитите и почистени видове лук нарязваме на едро, чесънът на филийки., старият лук на полумесец, празът и пресният лук на кръгчета. Задушаваме с малко олио и  добавяме сол, червен и черен пипер, мащерка. Разбъркваме да поеме лукът подправките. Доливаме топла вода ( около 1,5 л ). Похлупваме с капак и оставяме лукът да омекне. Накрая поръсваме с ситно нарязан магданоз.
   Може да сервирате супата с крутони  в ден за въглехидрати, или да направите царевичния хляб със семена. За белтъчния ден е много подходяща топла с хубава печена свинска пържола, в студен зимен ден.
    Обожавам тези вкусни семенца по питките, но понеже падат и повечето са по масата и под нея, реших този път да ги пъхна вътре, за да попаднат там където желая.

Царевичен хляб  със семена



      Необходими продукти:
1 ч.ч. царевично брашно
2 ч.ч. бяло брашно
1 с.л. ленено семе
1 с.л. сусам
1 с.л. чорек оту
1 с.л. маково семе
1 с.л. белени слънчогледови семки
1 ч.л. сол
1 с.л. мед
2 с.л. олио
1/2 кубче мая
300 мл вода



      Начин на приготвяне:
      Бяло брашно за измесване на тестото.
      В съд за месене пресяваме брашната и добавяме солта, меда, олиото и семената. Маята се разтваря в хладката вода. Замесваме тесто, оформяме на кръгла топка, притискаме я отгоре да стане плоска и  оставяме да втаса на топличко, покрита с кърпа. Втасалият хляб нарежете на 8 триъгълника, намажете отгоре само с олио и изпечете.
 Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар