26 август 2013

Лазаня с патладжан

     Повечето рецепти за приготвянето на лазаня са с два вида сос, единият от които е бешамел, но тази която аз днес ще ви предложа е доста по-различна от обичайната стандартна. Приготвят се един сос със зеленчуци и една смес от сирена.
     Италианските готвачи съветват, че лазанята може да бъде се предлага студена, това я прави по-различна от останалата паста, а също така е доста по-вкусна на другия ден. Напълно подкрепям и споделям това твърдение, особено през летните месеци. Ако разполагате с голяма тава, много гладни, хладилник за съхранение на останалото количество лазаня, ако има такова,  удвоете количеството на продуктите и пристъпете към действие. За любителите на местна храна - успешно може да замените количеството на патладжана с кайма или нарязана на парчета сурова наденица, най-добре телешка.



      Необходими продукти:
500 г патладжан
500 г домати
1 голяма глава лук
3-4 скл чесън
1 морков
няколко гъби
 босилек, сол, черен пипер, зехтин

6 листа кори за лазаня

1 ч.ч. рикота или извара
1 ч.ч. настъргано сирене
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 яйце

      Начин на приготвяне:
      За квадратна форма тава с размери 20/20 см, за 4 големи порции.
    Приготвяне на зеленчуковия сос - в зехтин задушете лука и чесъна нарязани на ситно, добавете настъргания морков, почистените и нарязани на ситно гъби. Патладжана се нарязва на кубчета - при необходимост отстранете горчивината му като го посолите, оставите да престои  и изплакнете със студена вода. Добавя се към задушените зеленчуци да се запържи и той. Накрая се добавят смлените домати, оставя се соса да се сгъсти, но не много. Подправя се със сол, черен пипер и босилек на вкус.
      Смесват се трите млечни продукта и яйцето.
     На дъното на тавата се изсипва част от зеленчуковия сос, подреждат се кори, зеленчукова смес, смес от сирена. Редуват се в тази последователност 3 пъти. 
      За хубава лазаня трябва много сос, за да се напоят добре корите. Добре е да се знае, че не трябва да се реди до ръба на тавата, защото при печене се надига и има голямо вероятност да я събирате от фурната.
       За разкош може да  поръсите с повече кашкавал отгоре 10 мин преди края на печенето.
       Пече се около 45-55 мин на 200 гр.

Добър Апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар